Lekende lett - med Ryfylkekokken Frode Selvaag

Lekende lett - med Ryfylkekokken Frode Selvaag

Publisert: 08/12/2017
blog_post

I samarbeid med Ryfylkekokken Frode Selvaag og Arne Brimi, har Læringsverkstedet utviklet matkonseptet Et godt måltid. - Målet er at barna ikke bare skal bli glad i mat, men også oppleve gleden ved å lage og spise den sammen med andre, sier Frode. – Det er viktig å vise barna alle verdiene et godt måltid kan gi oss, og hvor mye fint vi lærer av å dele det med andre!

I samarbeid med Ryfylkekokken Frode Selvaag og Arne Brimi, har Læringsverkstedet utviklet matkonseptet Et godt måltid. - Målet er at barna ikke bare skal bli glad i mat, men også oppleve gleden ved å lage og spise den sammen med andre, sier Frode. – Det er viktig å vise barna alle verdiene et godt måltid kan gi oss, og hvor mye fint vi lærer av å dele det med andre!

Blant flere utmerkelser, er Frode kåret til Årets Kjøkkensjef 2016. Han har en lang merittliste fra prestisjefylte kjøkken i inn- og utland, og har skrevet boken «Matgleder i Ryfylke». 

- Maten er vår viktigste kulturarv, sier Frode. Dette verdigrunnlaget ligger til grunn for alt arbeidet hans med mat, enten det er i bedriften hans Ryfylkekokken, som han driver sammen med kona Cathrine, eller som matmisjonær i andre engasjement.

Navn: Frode Selvaag
Alder: 36
Sivilstatus: Gift med Cathrine Vierli Selvaag – to fine sønner; Tolleif 4,5 år og Theodor 2,5 år

Hvorfor Læringsverkstedet?
Det valget handler uten tvil om verdier. Verdiene i Læringsverkstedet sammenfaller godt med det jeg står for selv. Den genuine interessen for barnas ve og vel, at hvert eneste barn skal oppleve at det er verdifullt, og at måltidet anvendes som en arena for relasjons- og kompetansebygging. Dette samsvarer med min egen lidenskap for mat og tradisjoner, og måltidet som en av de viktigste byggesteinene i barns utvikling – bokstavelig talt.

Hva innebærer «Lekende læring, samspill og mestring» for deg?
Barnehagen skal være en arena for å spille ut roller, teste ut ideer, bruke kreativitet, kjenne lærelyst og prøve seg selv ut i et trygt og inkluderende miljø. Ubevisst utvikles fantasi og ferdigheter - en trepinne blir mobiltelefon, og så plutselig til et sverd og leken tas til et nytt nivå. Vi speiler oss i andre, og det å leke, være i aktivitet og samspille, gir mestring. Det er viktige erfaringer å ta med seg videre i livet.
Jeg er ellers for at barn skal få lov å kjede seg litt. Det stimulerer fantasien og lekekompetansen, og åpner nye muligheter – mange flere enn om de voksne hele tiden står klar med alternativene.

Hva ville du satt på dagsorden om du fikk være kunnskapsminister en uke?
Jeg er glad for at den nye rammeplanen har et forsterket fokus på mat og måltidets betydning i barnehagen. Bør er byttet ut med skal og må, og det stilles krav til maten som skal serveres i norske barnehager. Jeg kunne ønsket meg enda tydeligere minimumsrammer for økonomi og råvarer, slik at barn uavhengig av barnehage, var sikret skikkelig god mat med norske råvarer.

Hvem ville du inviterer på middag og en faglig diskusjon?
Jeg ville invitere til Bøverton og bålmat ute i frisk fjelluft. Temaet for diskusjonen skulle være matens betydning for helsa. Jeg lærer noe nytt av Hans Jacob Sundby (eier av Læringsverkstedet) hver gang vi møtes, så han må selvfølgelig være med. Jamie Oliver (eng kokk) har gjort mye bra for skolematen i England, og hadde hatt mange erfaringer å dele. Jeg synes ansvarsfraskrivelsen på departementshold når det gjelder mat og helse, er stor. Derfor skulle både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, sitte ved bålet og bli inspirert til gode, konstruktive løsninger og beslutninger på toppnivå.

Hva tenker du er utfordrende i barnehagesektoren akkurat nå?
Generelt tenker jeg at det fremdeles er alt for store forskjeller på kvaliteten i barnehagene våre. Debatten rundt private versus offentlige barnehager, har sporet av og holder helt feil fokus. Den nasjonale foreldreundersøkelsen viser jo at de private barnehagene går foran og leverer god kvalitet. I stedet for å snakke de private barnehagene ned, burde enkelte politikere heller se på hva de private og offentlige kan lære av hverandre. Konkurranse er sunt, lærerikt og kvalitetsskapende.

Hva imponerer deg mest når det gjelder barnehageansatte?
Først og fremst tålmodigheten, engasjementet og rausheten jeg alltid opplever sammen med dem. Jeg har etter hvert besøkt ganske mange Læringsverkstedbarnehager, og jeg er imponert over holdningene og kulturen for å holde et positivt fokus, bry seg om og være til stede for hverandre og det enkelte barn. Det er det generelt litt for lite av i samfunnet. 

I LV har vi noe som heter «Den gule historien». Den handler om øyeblikk som har rørt ved følelser og motivert til valg av yrke. Hva er din «Gule historie»?
Kort oppsummert så har jeg alltid likt å glede andre gjennom å lage mat! Jeg kommer fra en tett, liten familie, der måltidene var viktige. I oppveksten var jeg også tett på besteforeldre med god tid, både til matlaging og høsting av råvarer fra naturen. Jeg så tidlig hvordan maten ga omsorg og varme. Det å kunne glede andre med maten min, gjør meg ydmyk, rørt og gir meg energi til å holde på!

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva kunne det vært?
Det aner jeg virkelig ikke! Jeg har aldri angret på at jeg valgte å bli kokk! Jeg liker å kjøre bil, og kjører mye i jobben. Da har jeg tid til å tenke og reflektere, så kanskje jeg ville ha trivdes som sjåfør? 

Har du et skjult talent?
Jeg brenner for båt og sjøliv, og er en ganske habil navigatør! Besteforeldrene mine var glad å fiske, og jeg var med hver gang det meldte seg en mulighet. Farfar var sjøkaptein, så jeg har det kanskje litt i blodet.

Hvordan vil andre beskrive deg, tror du?
Det er få som har opplevd meg i dårlig humør. Jeg har godt med humor og er opptatt av å gjøre skikkelig arbeid, så jeg tror dyktig, grundig og munter er ord som fort kunne komme opp.

I barnehagen er vi opptatt av å bruke sansene. Hva liker du å se på, høre på og smake på?
Å sitte på terrassen en kveldsstund og se på solnedgangen, gir energi. Jeg hører mye på radio, og synes det er viktig å være oppdatert. De som kjenner meg, vil nok si at jeg er over gjennomsnittet interessert nyheter!
Nye råvarer og smaker, synes jeg er veldig spennende, og det oppsøker jeg ofte. Men jeg elsker tradisjonsrike retter og smaken av mat som er laget på skikkelige råvarer og med kjærlighet og stolthet. Å komme til en turisthytte etter timer med en 2-åring i bæremeis i bratt gange, og bli buden på gul ertesuppe som er laget med omtanke og kjærlighet, med godt kjøtt og gode grønnsaker - det er ikke noe som slår det.

Hva er favorittuttrykket ditt?
Jeg er jo en positiv kar, og bruker nok uttrykket «fantastisk»mye.

Hva driver du med om 10 år?
Jeg håper at jeg fortsatt får lov å glede andre med god mat, at jeg jobber innovativt med å ta vare på norske mattradisjoner og overfører denne kunnskapen til barn og unge.
Og at jeg fremdeles samarbeider med Læringsverkstedet i Et Godt Måltid!